Funkcionalna magnetna stimulacija (FMS)

Funkcionalno magnetno stimulacijo oziroma magnetno terapijo mišic medeničnega dna izvajamo pri ženskah in pri moških, ki se soočajo z nehotenim uhajanjem urina in blata. Toplo jo priporočamoženskam po porodu ali ginekološki operaciji in moškim po operaciji prostate. Učinkovita je tudi pri nekaterih spolnih motnjah in kroničnih bolečinah v medenici in križu.

Učinkovita krepitev mišic medeničnega dna

Učinek zdravljenja s funkcionalno magnetno stimulacijo je povečanje moči in vzdržljivosti mišic medeničnega dna, hkrati pa se pacient nauči pravilnega izvajanja vaj za krepitev mišic medeničnega dna. S tem zelo učinkovito in za daljši čas odpravimo težave zaradi nenadzorovanega uhajanja urina in oslabelosti mišic medeničnega dna.

Diastaza rektusov je razmik premih trebušnih mišic. Najpogosteje nastane kot posledica nosečnosti in poroda. Lahko pa ga povzroči tudi nepravilno dvigovanje bremen in debelost. Posledica je oslabljeno telesno jedro, ki ne opravlja svoje normalne funkcije. Poslabša se nam telesna drža, občutimo bolečine v hrbtenici, organi v medenici se povesijo, pojavijo se lahko težave z uhajanjem urina in težave s prebavo.

Zato vsem ženskam po porodu in operativnih posegih zaradi zdrsa medeničnih organov svetujemo hkratno funkcionalno magnetno stimulacijo mišic medeničnega dna, premih trebušnih mišic in hrbtnih mišic. Tako na varen in pravilen način mišice okrepimo in omogočimo dobro osnovo za nadaljnjo vadbo pod vodstvom strokovnjaka.

Kako deluje funkcionalna magnetna stimulacija?

Impulzi magnetnega polja, ki jih proizvaja aparat, prodirajo preko mehkih tkiv in kosti do živčno-mišičnih struktur medeničnega dna. Stimulirajo živce in povzročajo krčenje mišic. Terapija z magnetnim poljem pospeši izmenjavo ionov, uravnava krvni pretok, poveča porabo kisika v celicah in s tem pospeši regeneracijo mišic.

Funkcionalna magnetna stimulacija (FMS) ima več prednosti:

  • Magnetno polje omogoča globok prodor v nehomogena biološka tkiva in ne potrebuje stika s kožo, zato pacientom ni treba sleči oblačil.
  • Ne stimulira bolečinskih živcev na površini kože in je zato neboleča.
  • Učinek ni odvisen od motivacije pacienta.

Ta vrsta terapije se že dolgo uporablja v športni medicini. Več informacij o aparatu na spletni strani proizvajalca Iskra Medical.

Pričakovani rezultati funkcionalne magnetne stimulacije

  • zmanjšanje nehotenega uhajanja urina 
  • krepitev mišic medeničnega dna
  • zmanjšanje diastaze (razmika premih trebušnih mišic)
  • hitrejša regeneracija po porodu in ginekoloških operativnih posegih
  • poprava drže.

Kako poteka funkcionalna magnetna stimulacija?

Pacient med terapijo sedi oblečen na udobnem stolu. Posamezna terapija traja 20 do 30 minut in se izvaja dvakrat do trikrat tedensko. Navadno je potrebnih 16 do 20 terapij. Prvi učinki zdravljenja so opazni že po 5 do 6. terapijah. Pri mlajših ženskah po porodu običajno zadostuje 10 terapij s trikanalno magnetno stimulacijo. Zdravljenje pričnemo z manjšimi jakostmi, ki jih postopno povečujemo.

Program zdravljenja določi zdravnik specialist po predhodnem posvetu in pregledu za vsakega pacienta posebej.

Komu funkcionalne magnetne stimulacije ne priporočamo?

Terapije s funkcionalno magnetno stimulacijo ne priporočamo nosečnicam, ljudem z epilepsijo, pacientom s hudimi motnjami srčnega ritma, pacientom z vgrajenim srčnim spodbujevalnikom in kovinskimi vsadki (endoproteze sklepov in nekateri maternični vložki). Odsvetujemo jo do 4 tedne po operativnih posegih, v času trajanja menstruacije, ob bolečin hemeroidih, ob akutnih okužbah sečil ali drugih organov v mali medenici in materam šest tednov po porodu.

hello world!
© 2022 ZZZ-Štrumbelj
|
Kopiranje vsebine je prepovedano
|
Pogoji
crossmenuchevron-down