Bris nožnice na streptokok skupine B

Steptokok skupine B ali Streptokok agalactiae je bakterija, ki je prisotna v nožnici ali zadnjiku 15–30 % žensk, a večini ne povzroča nobenih težav. Povzroča predvsem okužbe novorojenčkov. Do prenosa okužbe lahko pride med porodom.

Med porodom se v približno 50 % primerov okužba prenese z matere na plod. Zbolita 2 % okuženih novorojenčkov. Tveganje, da bo pri otroku prišlo do hujše okužbe s sepso in celo smrtjo novorojenca, je večje pri prezgodaj rojenih, po dolgotrajnem razpoku plodovih ovojev ali po dolgotrajnem porodu.

Nosečnicam med 35. in 37. tednom nosečnosti priporočamo odvzem brisa nožnice in zadnjika na prisotnost Streptokoka skupine B. V primeru, da je bris pozitiven, nosečnice ne zdravimo v času nosečnosti, pač pa porodnica med porodom prejme antibiotično zaščito s čimer preprečimo prenos Streptokoka z matere na novorojenega otroka.

Pri ženski, ki je kadarkoli imela pozitiven izvid brisa nožnice in zadnjika na Streptokok skupine B, ponavljanje brisa ni potrebno, mora pa ob vsakem porodu prejeti antibiotično zaščito.

© 2022 ZZZ-Štrumbelj
|
Kopiranje vsebine je prepovedano
|
Pogoji
crossmenuchevron-down