Spolni odnosi v zrelem obdobju življenja

Vrste zaščit pred neželeno nosečnostjo

Naravne metode

Naravne metode (ovulacijska, koledarska) temeljijo na opazovanju in beleženju telesnih znakov. Treba se jih je naučiti in res dobro poznati in natančno opazovati svoje telo. Pri tem mora sodelovati tudi partner. Veliko je dejavnikov, ki zanesljivost te metode lahko ogrozijo, zato je primerna le za usklajene pare, ki jim tudi morebitna nosečnost ne bo v breme.

Prekinjen odnos

Prekinjen odnos je eden najstarejših načinov preprečevanja nosečnosti in hkrati eden najmanj zanesljivih. Umik spolnega uda iz nožnice je velikokrat prepozen, v izločku pred izlivom pa se vedno najde nekaj semenčic, ki lahko povzročijo zanositev.

Kondom, diafragma in spermicidi

Kondom, diafragma in spermicidi se lahko uporabljajo kadarkoli. Za ustrezno stopnjo zaščite je posebnega pomena dosledna in pravilna uporaba.

Kombinirana hormonska kontracepcija

Kombinirana hormonska kontracepcija, vsebuje estrogen in progesteron. Uporablja se v obliki tabletk, nožničnega obročka ali obliža, če zdravnik oceni, da za to ni zdravstvenih omejitev.

Po smernicah Svetovne zdravstvene organizacije kontracepcija z estrogenom ni primerna za ženske, ki:

  • kadijo in so starejše od 35. let, saj s tem povečajo tveganje za kardiovaskularne dogodke,
  • imajo ITM >30 in s tem večje tveganje za venske trombembolizme,
  • imajo migrenske glavobole z auro ali migrenske glavobole brez aure po 35. letu starosti in tako povečano možnost za ishemični CVI,
  • imajo glavobole, ki bi bili lahko posledica jemanja estrogena,
  • dojijo.

Takim ženskam lahko varno priporočimo progesteronsko kontracepcijo v obliki tabletk.

Nožnični obroček

Nožnični obroček je pri ženskah po porodu zelo zaželena oblika zaščite, ker je preprost za uporabo. Ženska si ga enkrat mesečno sama vstavi v nožnico in ga po treh tednih odstrani. Ob vsakodnevnih obremenitvah ji tako ni potrebno vsakodnevno razmišljati o tem, ali je morda pozabila vzeti tabletko. Hormoni se iz nožničnega obročka sproščajo enakomerno, zato je nihanje hormonov v krvi minimalno.

Ker ima med vsemi oblikami kombinirane hormonske kontracepcije najmanjši odmerek estrogena, je z estrogenom povezanih stranskih učinkov manj. Nožnični obroček tudi ne povzroča suhosti nožnice, ki je pri ženskah po porodu in uporabnicah kombinirane hormonske kontracepcije pogost problem.

Progestagenska kontracepcija

Progestagenska kontracepcija z dezogestrelom je danes najpogosteje svetovana oralna kontracepcija doječim materam po porodu, varno pa jo lahko priporočimo tudi ženskam, ki zaradi zdravstvenih omejitev  ne morejo uporabljati kombinirane hormonske kontracepcije. Tako kot kontracepcijske tabletke s kombinacijo z estrogenom je 99 % zanesljiva in ima podoben učinek na zaviranje ovulacije. Tudi pri pozabljeni tabletki omogoča podobno prilagodljivost kot kontracepcijske tabletke s kombinacijo z estrogenom, saj je edina tabletka brez estrogena z 12-urnim časovnim razmikom, ki ga je odobrila Evropska agencija za zdravila.

Nujna hormonska kontracepcija

Naj bo uporaba nujne hormonske kontracepcije le izhod v sili saj ni primerna za redno oziroma prepogosto uporabo. Pomembno je, da jo vzamemo čim prej po nezaščitenem spolnem odnosu. Na voljo sta nujna hormonska kontracepcija z levonorgestrelom, ki je učinkovita do 72 ur (3 dni) po nezaščitenem odnosu in nujna hormonska kontracepcija z ulpristalacetatom, ki je učinkovita do 120 ur (5 dni) po nezaščitenem spolnem odnosu.

Obe zdravili lahko kupite v lekarni brez recepta.

Maternični vložek

Maternični vložek je oblika zaščite, ki se z manjšim posegom vstavi v maternično votlino. Na voljo imamo maternične vložke z dodatkom bakra, ki zmanjšujejo možnost oploditve in vgnezditve.

Ženske pa se danes pogosteje odločajo za vstavitev materničnih vložkov z dodatkom hormona – progestagena, ki stanjša sluznico maternice in zgosti sluz v kanalu materničnega vratu in s tem zmanjša tudi mož

Maternični vložki z dodatkom hormona so primerni so tudi za ženske, ki jim dejavniki tveganja onemogočajo jemanje kontracepcijskih tablet. Ženske z vstavljenim materničnim vložkom imajo blage menstruacije ali so celo brez krvavitev, saj hormon levonorgestrel s svojim delovanjem tanjša maternično sluznico.

S hormonskim materničnim vložkom zato pogosto pomagamo ženskam s premočnimi mesečnimi krvavitvami in blažimo težave z nepravilnimi krvavitvami zaradi pomanjkanja gestagenov v perimenopavzi in tako hkrati zdravimo in preprečujemo neželeno nosečnost pri ženskah vse do menopavze.

Sterilizacija

Sterilizacija je v naši državi dovoljena ženskam in moškim, ko dopolnijo 35 let, in so trdno odločeni, da si otrok ne želijo več. Sterilizacijo odobri posebna komisija, na katero je treba nasloviti prošnjo. Mlajšim ženskam sterilizacijo dovolijo tudi takrat, kadar bi druge vrste zaščite ali neželena nosečnost predstavljala resno tveganje za zdravje ali celo smrt. Sterilizacije pri ženski se opravljajo laparoskopsko v splošni anesteziji, pri moških je to manjši poseg v lokalni anesteziji. Poseg se lahko opravi pol leta po izdani odločbi.

hello world!
© 2022 ZZZ-Štrumbelj
|
Kopiranje vsebine je prepovedano
|
Pogoji
crossmenuchevron-down