Spolni odnosi v menopavzi

Menopavza je trajno prenehanje menstruacije. Določimo jo za nazaj, ko je od zadnje menstruacije minilo vsaj eno leto. Ob izostankih menstruacije ženske pogosto skrbi, da so zanosile, kar ni nemogoče. Zato ženskam svetujemo, da še leto dni od zadnje menstruacije uporabljajo zaščito.

Da bo prehod v novo življensko obdobje kar se da gladek, vam priporočamo medicinsko hipnozo.

Hormonski maternični vložek

Hormonski maternični vložek z gestagenom je vedno pogosteje uporabljana zaščita pred neželeno nosečnostjo, primerna tudi za ženske, ki jim dejavniki tveganja onemogočajo jemanje kontracepcijskih tablet. Ženske z vstavljenim materničnim vložkom imajo blage menstruacije ali so celo brez krvavitev, saj hormon levonorgestrel s svojim delovanjem tanjša maternično sluznico. S hormonskim materničnim vložkom zato pogosto pomagamo ženskam s premočnimi mesečnimi krvavitvami in blažimo težave z nepravilnimi krvavitvami zaradi pomanjkanja gestagenov v perimenopavzi ter tako hkrati zdravimo in preprečujemo neželeno nosečnost pri ženskah vse do menopavze.

Ženske, ki ob hormonskem materničnem vložku nimajo menstruacije, se o tem, kdaj nastopi menopavza, ne morejo orientirati glede na izostanek menstruacije. A ob postopnem usihanju delovanja jajčnikov ženske z vstavljenim hormonskim materničnim vložkom, tudi tiste, ki so brez krvavitev, lahko občutijo menopavzalne težave. Da je z menstruacijskimi ciklusi konec, pa zanesljivo vedo šele, ko vložek odstranimo.

Hormonski maternični vložek nam ob odsotnosti kontraindikacij ne dela škode, če ostane vstavljen še nekaj časa po nastopu menopavze, saj ženskam tudi sicer svetujemo, da še leto od zadnje menstruacije uporabljajo zaščito pred neželeno zanositvijo. Nenazadnje je hormonski maternični vložek lahko koristen tudi za ženske v pomenopavzi za zaščito endometrija med nadomestnim zdravljenjem z estrogeni, ki jih predpišemo za blaženje menopavzalnih težav.

Manjša spolna sla

Spolno poželenje se v menopavzi postopoma zmanjšuje. Androgeni hormoni so tisti, ki jih povezujemo z zmanjšano željo ženske po spolnosti. Vendar pa tudi zmanjševanje koncentracije estradiola in progesterona lahko prizadene sposobnost ženske, da doseže spolno vzburjenje.

Pa vendar si lahko pomagate in spolno slo »vzdržujete«.

Zlasti tako , da si vzamete čas zase in za partnerja ter osvežite svoja čustvena razmerja. Poskrbite, da bo nožnica dovolj vlažna in elastična, mišice medeničnega dna pa čvrste in vas neprijetne izkušnje ne bodo še dodatno odvračale od spolnih odnosov.

Kadar ne gre drugače lahko pomagamo tudi z dodajanjem hormonov.

Suha nožnica in uhajanje urina

Zaradi znižanega nivoja estrogena in progesterona v menopavzi nožnica postane suha, spolni odnosi pa manj prijetni in zadovoljujoči. Zmanjšanje nivoja hormonov vpliva tudi na delovanje sečnega mehurja in sečnico, kar skupaj z oslabljenimi mišicami medeničnega dna vodi v različne oblike nehotenega uhajanja urina, včasih tudi med spolnimi odnosi. Nekatere ženske se jih zato začnejo izogibati, kar pogosto vpliva tudi na kakovost partnerskega odnosa.

Ženske si lahko pomagajo z lokalnimi preparati za vlaženje nožnice, ki vsebujejo hialuronsko kislino in jih lahko same kupijo v lekarni. Ko si z njimi ne olajšajo težav, jim predpišemo vaginalne tabletke ali kreme, ki vsebujejo hormon estrogen. Priporošljivo je tudi pregrevanje nožnice z nežno, a izjemno učinkovito radiofrekvenčno terapijo in aplikacijo trombocitne plazme.

Izjemnega pomena je krepitev mišic medeničnega dna z vsakodnevnimi pravilno izvajanimi vajami. Kadar so mišice tako oslabljene, da je izvajanje vaj oteženo, pa tudi preventivno, se svetuje okrepitev mišic s funkcionalno magnetno stimulacijo.

hello world!
© 2022 ZZZ-Štrumbelj
|
Kopiranje vsebine je prepovedano
|
Pogoji
crossmenuchevron-down