Ginekološki pregled

Ginekologija je veja medicine, ki se ukvarja s preučevanjem, preprečevanjem in zdravljenjem bolezni ženskega reproduktivnega sistema. Tako pravi definicija. Za nas je ginekologija veliko več. Je strokovna in sočutna skrb za žensko v vseh obdobjih njenega življenja. Tako pri preventivnih ginekoloških pregledih kot takrat, ko v našo ambulanto pride po pomoč zaradi težav.

Citološki bris materničnega vratu in zakaj so redni brisi tako pomembni

Citološki bris materničnega vratu (BMV) je presejalni test za odkrivanje predrakavih in rakavih sprememb v celicah materničnega vratu. Bris odvzamemo s površine materničnega vratu z loparčkom, iz kanala materničnega vratu pa s krtačko. Tako pridobljene celice, razmazane na stekelcu in ustrezno pobarvane, pod mikroskopom pregleda citolog.

Z rednimi citološkimi brisi materničnega vratu lahko pravočasno odkrijemo  predrakave spremembe, s tem pa zmanjšamo nevarnost razvoja raka materničnega vratu. Bolezensko spremenjene celice so najzgodnejše znamenje predrakavih sprememb in tedaj ženska praviloma še ne občuti nobenih ginekoloških težav. Zato vas ob ugotovitvi bolezensko spremenjenih celic povabimo na ponovni pregled.

Pomembno je, da se vabilu odzovete in s tem ne zamudite priložnosti za zgodnje odkritje bolezni.

Kolposkopija in biopsija

Kolposkop je optična naprava, s katero pod povečavo opazujemo maternični vrat, nožnico in zunanje spolovilo. S pomočjo kolposkopa poiščemo spremenjeno tkivo, ki ga po potrebi oščipnemo in pošljemo na histološko preiskavo ter s tem izboljšamo zanesljivost diagnoze.

HPV testiranje

Včasih citološki ali histološki izvid materničnega vratu nakazuje, da je smiselno opraviti še dodatno preiskavo, imenovano »triažni test HPV«.

S testom HPV je mogoče ugotoviti morebitno okužbo s posebnimi vrstami virusov, imenovanimi »hudo ogrožajoči humani papiloma virusi« (okrajšano »onkogeni HPV«). Ti virusi so ključni dejavnik pri nastanku predrakavih in rakavih sprememb materničnega vratu.

Pozitiven izvid testa HPV ne pomeni, da boste zagotovo zboleli za rakom materničnega vratu, saj pri večini žensk okužba sama po sebi izzveni v letu ali dveh. Če pa imate v celicah materničnega vratu ugotovljene začetne patološke spremembe, je izvid testa HPV v pomoč pri načrtovanju nadaljnjih ukrepov, ki naj bi preprečili nastanek raka materničnega vratu.

© 2022 ZZZ-Štrumbelj
|
Kopiranje vsebine je prepovedano
|
Pogoji
crossmenuchevron-down