Krepitev mišic z magnetno stimulacijo

Mišice medeničnega dna oslabijo zaradi več vzrokov, prav vsi pa so rešljivi. Da jih rešujemo kolikor hitro se da in skladno s potrebo vsake pacientke, je pomembno predvsem zato, da preprečimo ali zdravimo urinsko inkontinenco. S tem poskrbimo za psihološko zdravje ter kratkoročno in dolgoročno dobro počutje naših pacientk.

Mišice medeničnega dna imajo več pomembnih funkcij:

  • nudijo oporo medeničnim organom,
  • preprečujejo njihov zdrs
  • zadržijo vsako nenadno povečanje pritiska v trebušni votlini.

S tem omogočajo zadrževanje in kontrolirano izločanje urina in blata, pri ženski pa tudi rojstvo otroka. Pomembne so za spolno doživljanje tako pri ženski kot pri moškem. Mišice medeničnega dna so skupaj s trebušnimi in hrbtnimi mišicami ključnega pomena za stabilizacijo trupa, kar je osnova za vsako uspešno gibanje.

Krepitev mišic medeničnega dna po porodu

Krepitev mišic medeničnega dna po porodu je najpomembnejši ukrep za preprečevanje inkontinence.

Povečana teža maternice in hormonske spremembe v nosečnosti predstavljajo veliko obremenitev za mišice medeničnega dna, zato je njihova zmogljivost zmanjšana. Med porodom se dodatno močno raztegnejo, kar lahko povzroči poškodbe živcev in mišic medeničnega dna tudi v primeru, ko je mehka porodna pot navzven videti povsem nepoškodovana. Posledica je nenadzorovano uhajanje urina in/ali blata po porodu.

Edini način preprečevanja inkontinence po porodu so vaje za mišice medeničnega dna, ki jih je treba izvajati že med nosečnostjo in takoj po porodu. Kljub temu ima po strokovnih ocenah še dve leti po porodu kar 28 % žensk težave z vsaj eno obliko inkontinence!

funkcionalno magnetno stimulacijo - FMS (magnetoterapijo)  kmalu po porodu mišicam medeničnega dna povrnete ustrezni tonus, moč in vzdržljivost in težave preprečite ali odpravite že v 2–3 tednih.

Preimk trebušnih mišic / diastaza rektusov po porodu

Diastaza rektusov je razmik premih trebušnih mišic. Najpogosteje nastane kot posledica nosečnosti in poroda. Lahko pa ga povzroči tudi nepravilno dvigovanje bremen in debelost. Posledica je oslabljeno telesno jedro, ki ni zmožno opravljanja svojih normalnih funkcij. Poslabša se telesna drža, pojavljajo se bolečine v hrbtenici, organi v medenici se povesijo, pojavijo se lahko težave z uhajanjem urina in težave s prebavo.

Zato vsem ženskam po porodu in operativnih posegih zaradi zdrsa medeničnih organov svetujemo hkratno funcionalno magnetno stimulacijo mišic medeničnega dna, premih trebušnih mišic in hrbtnih mišic. Tako na varen in pravilen način mišice okrepimo in omogočimo dobro osnovo za nadaljnjo vadbo pod vodstvom usposobljenega strokovnjaka.

Stranski učinki

Ker vbrizgavamo telesu lastne snovi, do zavrnitvenih reakcij, ki se lahko pojavijo kadar vbrizgavamo druge sintetične snovi, ne pride.
Stranski učinki, ki se po takšnem postopku lahko pojavijo so pordelost, oteklina, blaga občutljivost in izcedek. So blagi in navadno izzvenijo v nekaj dneh. Izjemno redko se po terapiji pojavijo znaki okužbe.
PRP ne smemo izvajati le v redkih primerih in sicer pri nosečnicah in doječih materah, akutnih okužbah, pacientih z avtoimunimi obolenji, boleznimi krvi in pacientih z rakom ter posameznikih, ki se zdravijo z imunosupresivi, glukokortikoidi ali antikoagulanti.

Čas okrevanja

Postopek je varen in učinkovit. K vsakodnevnim obveznostim se lahko vrnete takoj po tretmaju, z odnosi lahko pričnete tri dni po tretmaju.

Krepitev mišic medeničnega dna po operaciji

Po ginekoloških operacijah zaradi zdrsnjene ali povešene maternice, po odstranitvi maternice ali po operacijah zaradi uhajanja urina je krepitev mišic medeničnega dna zelo pomembna. Pomaga namreč mišicam medeničnega dna, da bodo svojo funkcijo lahko opravljale v celoti. S tem pa v veliki meri preprečila ponovitev težav.

funkcionalno magnetno stimulacijo - FMS (magnetoterapijo)  6–8 tednov po operativnem posegu mišicam medeničnega dna hitreje in učinkoviteje povrnete ustrezni tonus, moč in vzdržljivost ter preprečite ponovitev težav oziroma nekatere, ki so morda še ostale odpravite  v 2–3 tednih.

© 2022 ZZZ-Štrumbelj
|
Kopiranje vsebine je prepovedano
|
Pogoji
crossmenuchevron-down