Spolni odnosi med nosečnostjo

Spolni odnosi so tudi v nosečnosti dovoljeni brez posebnih omejitev praktično do poroda. Odpovedati se jim je treba, ko gre v nosečnosti kaj narobe. Če v nosečnosti zakrvavite, če ugotovijo, da se maternični vrat krajša ali celo odpira ter ob ponavljajočih, bolečih krčih, tudi če gre za lažne popadke. Takrat se spolne odnose odsvetuje. Sicer pa so v nosečnosti spolni odnosi lahko bolj zadovoljujoči kot prej, saj so namenjeni izključno dobremu počutju in poglabljanju odnosa s partnerjem.

Spolni odnosi med nosečnostjo

Mit ali resnica: Ali lahko spolni odnosi sprožijo porod?

Pri zdravi nosečnici z zaprtim materničnim vratom vsaj do 37. tedna nosečnosti semenska tekočina ne povzroča drugih težav kot morda nekaj krčev maternice, ti pa ne povzročajo splava oziroma poroda.

Prostaglandini, posebne snovi v semenski tekočini, ki sicer teoretično lahko sprožijo porod, postanejo pomembnejši šele po 37. tednu.

Alternativne oblike spolnosti

Pod alternativnimi oblikami spolnosti razumemo oralne in analne spolne odnose, draženje spolovil z roko ali raznimi predmeti. Vse to je tudi v nosečnosti načeloma dovoljeno, priporoča pa se upoštevanje določenih pravil, ki zagotavljajo varnost, ker je lahko nosečnost ob neupoštevanju teh pravil tudi ogrožena.

Pri oralnih odnosih se odsvetuje pihanje zraka v nožnico in uporaba neprimernih predmetov za draženje, ker je nožnica v nosečnosti ranljivejša kot sicer. Priporoča se tudi zgledno ustno higieno in urejenost zobovja pri partnerju, saj je ustna votlina lahko pravo leglo bakterij, ki lahko ob prehodu v nožnico predstavljajo nevarnost za otroka.

Med najpogostejšimi bolezenskimi klicami ustne votline prištevamo streptokoke, zlasti iz skupine B, ki odraslemu, imunsko odpornemu, ne povzročajo nobenih težav, imunsko okrnjen, zlasti prezgodaj rojen otrok ali tudi donošen novorojenec pa lahko zboli za sepso, pljučnico ali meningitisom ter umre oziroma utrpi trajne posledice.

Analni odnosi naj bodo, če že, zadnji in naj se ne kombinirajo z vaginalnimi odnosi. Zadnjična odprtina je namreč prav tako kot ustna polna bolezenskih klic, zlasti gram negativnih kokov, ki so neprijetni povzročitelji tako vnetij sečil kot tudi bakterijske vaginoze, stanja, ki ga povezujemo tudi s prezgodnjim porodom. Če se par drži osnovnih načel, bodo zapleti v nosečnosti po spolnih odnosih redki.

Možni vnetni zapleti v nosečnosti

Spolni odnosi nekoliko povečajo možnost vnetnih zapletov v nosečnosti. Poveča se verjetnost vnetij sečnice in sečnega mehurja, porušijo se lahko ravnovesja v bakterijski sestavi nožnice (bakterijske vaginoze), pojavljajo se vnetja na površini materničnega vratu. Nevarnost je zelo majhna, dokler je maternični vrat dolg in zaprt ter ga dodatno varuje še gosta sluz v kanalu materničnega vratu (sluzni čep).

hello world!
© 2022 ZZZ-Štrumbelj
|
Kopiranje vsebine je prepovedano
|
Pogoji
crossmenuchevron-down