Izzivi mladostnic v spolnosti

Mladi pričnejo s spolnimi odnosi iz različnih razlogov in vedno bolj zgodaj. Mladostnice se v povezavi s spolnostjo soočajo s številnimi izzivi.

Mladostnice in zaščita pred neželeno nosečnostjo

Poznamo več bolj ali manj učinkovitih metod za preprečevanje nosečnosti in okužb s spolno prenosljivmi boleznimi.

Naravne metode (ovulacijska, koledarska) temeljijo na opazovanju in beleženju telesnih znakov. Da učinkujejo, se jih je treba naučiti in res dobro poznati svoje telo. Veliko je vplivov, ki zanesljivost te metode ogrožajo, zato je za mladostnike neprimerna.

Prekinjen odnos je eden najstarejših načinov preprečevanja nosečnosti in hkrati eden najmanj zanesljivih. Umik spolnega uda iz nožnice je velikokrat prepozen, v izločku pred izlivom pa se vedno najde nekaj semenčic, ki lahko povzročijo zanositev.

Uporaba kondoma je za mlade izjemnega pomena. Ščiti pred neželeno nosečnostjo in pred spolno prenosljivimi boleznimi. Zato uporabo svetujemo tudi v primerih, ko mlad par uporablja drugo obliko kontracepcije.

Kombinirana hormonska kontracepcija vsebuje estrogen in progesteron. Uporablja se v obliki tabletk, nožničnega obročka ali obliža, če zdravnik oceni, da za to ni zdravstvenih omejitev.

Po smernicah Svetovne zdravstvene organizacije kontracepcija z estrogenom ni primerna za ženske, ki:

  • kadijo in so starejše od 35 let, saj s tem povečajo tveganje za kardiovaskularne dogodke,
  • imajo ITM >30 in s tem večje tveganje za venske trombembolizme,
  • imajo migrenske glavobole z auro ali migrenske glavobole brez aure po 35. letu starosti in tako povečano možnost za ishemični CVI,
  • imajo glavobole, ki bi bili lahko posledica jemanja estrogena,
  • dojijo.

Takim ženskam lahko varno priporočimo progestagensko kontracepcijo v obliki tabletk.

Nožnični obroček je pri ženskah zelo zaželena oblika zaščite, ker je preprost za uporabo. Ženska si ga enkrat mesečno sama vstavi v nožnico in ga po treh tednih odstrani. Ob vsakodnevnih obremenitvah ji tako ni treba vsakodnevno razmišljati o tem, ali je morda pozabila vzeti tabletko.

Hormoni se iz nožničnega obročka sproščajo enakomerno, zato je nihanje hormonov v krvi minimalno. Ker ima med vsemi oblikami kombinirane hormonske kontracepcije najmanjši odmerek estrogena, je z estrogenom povezanih stranskih učinkov manj. Nožnični obroček tudi ne povzroča suhosti nožnice, ki je pri uporabnicah kombinirane hormonske kontracepcije pogost problem.

Progestagenska kontracepcija z dezogestrelom je danes najpogosteje svetovana oralna kontracepcija doječim materam po porodu, varno pa jo lahko priporočimo tudi ženskam, ki zaradi zdravstvenih omejitev  ne morejo uporabljati kombinirane hormonske kontracepcije, Tako kot kontracepcijske tabletke s kombinacijo z estrogenom je 99 % zanesljiva in ima podoben učinek na zaviranje ovulacije.

Tudi pri pozabljeni tabletki omogoča podobno prilagodljivost kot kontracepcijske tabletke s kombinacijo z estrogenom, saj je edina tabletka brez estrogena z 12-urnim časovnim razmikom, ki ga je odobrila Evropska agencija za zdravila.

Uporaba nujne hormonske kontracepcije mora biti le izhod v sili, saj ni primerna za redno oziroma prepogosto uporabo. Pomembno je, da jo vzamemo čim prej po nezaščitenem spolnem odnosu.

Na voljo sta nujna hormonska kontracepcija z levonorgestrelom, ki je učinkovita do 72 ur (3 dni) po nezaščitenem odnosu, in nujna hormonska kontracepcija z ulpristalacetatom, ki je učinkovita do 120 ur (5 dni) po nezaščitenem spolnem odnosu.

Obe zdravili sta na voljo v lekarni brez recepta.

Zaščita pred spolno prenosnimi boleznimi

V porastu so spolno prenosne okužbe (SPO), kot so HIV/aids, virusni hepatitisi (vnetja jeter), zmotno mišljeno pozabljena gonoreja in sifilis, humani papiloma virusi (HPV), ki povzročajo predrakave in rakave spremembe materničnega vratu, ali »le« nadležne genitalne bradavice, klamidijske okužbe, ki so pogost povzročitelj težav z zanositvijo kasneje v življenju.

Zato mladim pri spolnih odnosih svetujemo dosledno uporabo kondoma, tudi če uporabljajo druge kontracepcijske metode, saj je kondom je najzanesljivejša zaščita pred vsemi SPO.

Vsem dekletom in tudi fantom pred pričetkom spolnih odnosov priporočamo tudi cepljenje proti HPV.

Vaginizem

Vaginizem je težava pri poskusu vstopa v nožnico kljub želji ženske. Pojavi se pri enem ali več načinih poskusa vstopa v nožnico: s prstom, tamponom, vstavljanju zdravila pri vnetju, ginekološkim instrumentom pri pregledu, z moškim spolnim udom ali podobnim spolnim pripomočkom. Pojavijo se nehotena krčenja medeničnih mišic in povečana napetost v mišicah. Ženske se zaradi izrazite bolečine v predelu spolovila ob poskusu vstopa v nožnico in strahu pred ponovno izkušnjo bolečine začnejo spolnim odnosom in drugim oblikam vstopa v nožnico izogibati. Pogosto se pridruži še močna tesnoba, ki se lahko stopnjuje do paničnega napada. Ob tem so lahko prisotni tudi občutki sramu in gnusa. Tako se vzpostavi značilen krog vaginizma. Za vaginizmom trpi od 1 do 5 odstotkov žensk v rodnem obdobju.

Ženske s tako težavo imajo večinoma vidno in funkcionalno zdrava spolovila. In to je tisto na kar se opremo, da ženskam s tako težavo pomagamo, pri čemer smo zelo uspešni tudi z medicinsko hipnozo.

Stranski učinki

Ker vbrizgavamo telesu lastne snovi, do zavrnitvenih reakcij, ki se lahko pojavijo kadar vbrizgavamo druge sintetične snovi, ne pride.
Stranski učinki, ki se po takšnem postopku lahko pojavijo so pordelost, oteklina, blaga občutljivost in izcedek. So blagi in navadno izzvenijo v nekaj dneh. Izjemno redko se po terapiji pojavijo znaki okužbe.
PRP ne smemo izvajati le v redkih primerih in sicer pri nosečnicah in doječih materah, akutnih okužbah, pacientih z avtoimunimi obolenji, boleznimi krvi in pacientih z rakom ter posameznikih, ki se zdravijo z imunosupresivi, glukokortikoidi ali antikoagulanti.

Čas okrevanja

Postopek je varen in učinkovit. K vsakodnevnim obveznostim se lahko vrnete takoj po tretmaju, z odnosi lahko pričnete tri dni po tretmaju.
hello world!
© 2022 ZZZ-Štrumbelj
|
Kopiranje vsebine je prepovedano
|
Pogoji
crossmenuchevron-down