Šola za starše

Srečanja v prijetnem vzdušju manjših skupin pod vodstvom mamice in diplomirane babice Neže Sebanc, kjer se ne bojite pogovarjati in vprašati, kar vas zanima, potekajo ob četrtkih od 17. – 18.30*. Na srečanja se lahko prijavite po elektronski pošti na neza@zzz-strumbelj.si ali po telefonu +386 (0)1 565 40 69 v delovnem času naših ambulant.
Prijavite se

*Termin je okviren in se lahko spreminja glede na delovni čas ambulante, praznike in zasedenost. Srečanja lahko potekajo v živo ali elektronsko.

Kolikor je različnih bodočih staršev, toliko je različnih zgodb in življenjskih okoliščin. Za vse pa velja, da dober starš pripravljen starš. V naši šoli za starše smo šolo za starše razdelili na štiri dele: predavanja o nosečnosti, pripravi na porod in poporodno obdobje ter negi novorojenčka.

Preberite si, kaj vas bomo v posameznem obdobju nosečnosti, poroda, poporodnega obdobja in starševstva naučili v naši šoli za starše.

Kaj pričakovati, ko pričakujem

Srečanje je namenjeno nosečnicam na začetku nosečnosti. Seznanile se boste z vsem kar vam nosečnost prinaša in dobile odgovore na vprašanja, ki vas zanimajo. 

Pomembno poglavje v nosečnosti je zdravniško vodenje nosečnosti, ki obsega preglede, preiskave in presejalne testeza odkrivanje kromosomopatij.

Nosečnost je stanje, ki se ga je treba lotiti z vso skrbnostjo in živeti kar se da zdravo. Obdelali bomo telesne in duševne spremembe nosečnic, povedali več o nevarnosti potovanj ter obiskov kopališč in savn, uživanju napitkov s kofeinom, alkoholom in kajenju v nosečnosti. Kako je s telesnimi aktivnostmi, prehrano, spolnostjo in skrbi za duševno zdravje v nosečnosti z medicinsko hipnozo.

V nosečnosti niso redke zdravstvene tegobe in težave. Telesne spremembe so stalen del nosečnosti, lahko pa prihaja tudi do duševnih sprememb. V tem poglavju bomo odprli tematike slabosti v nosečnosti, omedlevic, bolečin v hrbtu in medenici, sprememb las in nohtov, kože (pojav strij), o otekanju rok in nog, pojavu krčnih žil, hemeroidov, težav z zaprtjem in pogostim uriniranjem.

V nosečnosti lahko pride do zdravstvenih zapletov, vključno s slabokrvnostjo, povišanim krvnim tlakom, preeklampsijo, nizko ležečo posteljico, predležečo posteljico, nosečniško hepatopatijo, globoko vensko trombozo, pljučno embolijo, pojavijo se lahko krvavitve iz nožnice, lahko pa pride tudi do okužb. Naučili vas bomo prepoznavanja simptomov in ravnanju ob njihovi prisotnosti.

Priprava na porod 

V drugem delu šole za starše bomo povedali, kako ravnati, ko bo šlo zares. Se naučili prepoznati znanilce poroda in povedali več o prihodu v bolnišnici in dogajanju tam. Vključno s spremljanjem plodovih srčnih utripov in porodnih položajih. Porodne dobe bomo razdelili na štiri in za vsakega od njih razložili, kaj je pomembno vedeti:

  • Prva porodna doba: pravilno dihanje, kako je s porodnim spremljevalcem, lajšanjem bolečin, prehrano in uživanjem tekočin.
  • Druga porodna doba: kateri so porodni položaji in prihod novorojenčka.
  • Tretja porodna doba: kako poteka prerez popkovnice.
  • Četrta porodna doba: tukaj bomo obdelali možne porodne poškodbe in načine soočanja z njimi ter potek prvega dojenja.
  • V manjšem deležu porodov ta potekajo operativno. Tako bomo spoznali več o urgentnih in elektivnih carskih rezih.

Pomembno je, da se na porod pripravite tako, da bo to prijetna izkušnja, ki se jo boste vsako leto ob pihanju svečk z veseljem spominjali. Priprava na porod s pomočjo medicinske hipnoze je toplo priporočljiva. Izvedeli pa boste tudi več o porodnem načrtu, ali ga je sploh smiselno pripraviti in kako se lotiti njegove priprave.

Poporodno obdobje

V tem delu šole za starše se bomo posvetili skrbi za mamico v poporodnem obdobju. To bo vključevalo tematike, kot so izcedek iz nožnice, krčenje maternice in zakaj krčenje po drugem porodu bolj čutimo. Kdaj začeti s telesno vadbo in kakšna naj bo, povedali več o vajah za krepitev mišic medeničnega dna in trebušnih mišic (tudi s pomočjo funkcionalne magnetne stimulacije). Odgovorili na večno dilemo, kdaj se lahko vrnemo k spolnim odnosom ter povedali več o poporodni depresiji. Tudi po porodu, ko so vse oči uprte v novorojenčka, je zdravje in počutje mamice izjemnega pomena. Ključno je pravočasno prepoznavanje utrujenosti, neprespanosti, otožnosti in morda celo začetnih znakov depresije. Nujna je namreč pomoč partnerja, sorodnikov, prijateljic in ostalih, po potrebi pa tudi zdravnikov.

Podrobno bomo preučili tudi tematiko dojenja, predvsem, kaj storiti, da bo mleko steklo, kako preprečevati vnetja, kako negujemo bradavice in kaj narediti, ko so te uvlečene. Odgovorili bomo na vprašanja o ustrezni prehrani mame med dojenjem in primerni količini zaužitih tekočin.

Nega novorojenčka

Razložili vam bomo vse o presejalnih testih novorojenčkov, ki jih opravijo v porodnišnici in kaj nam testi povedo.

Posvetili se bomo vsemu, kar je potrebno doma pripraviti pred prihodom novega družinskega člana. Naučili se bomo previjanja, negovanja, umivanja, kopanja in oblačenja novorojenčka ter vse o oskrbi popka. Pokazali vam bomo kaj je "handling". Pogovarjali se bomo o hranjenju in podiranju kupčka,  spanju in počitku,  o pridobivanju na teži,  krčih in kako jih lajšati.

Pomagali vam bomo razbliniti vaše  morebitne dvome in strahove.

hello world!
© 2022 ZZZ-Štrumbelj
|
Kopiranje vsebine je prepovedano
|
Pogoji
crossmenuchevron-down