Ginekologija

Ginekologija je veja medicine, ki se ukvarja z ginekološkimi boleznimi in rutinsko skrbjo za reproduktivno zdravje žensk. Tako pravi definicija, a za nas je ginekologija veliko več. Je strokovna in sočutna skrb za ženske v vseh starostnih obdobjih njenega življenja. Tako pri ginekološki preventivi kot v fazi diagnosticiranja in odpravljanja težav.

Citološki bris materničnega vratu

Citološki bris materničnega vratu (BMV) je presejalni test za odkrivanje predrakavih in rakavih sprememb v celicah materničnega vratu. Bris odvzamemo s površine materničnega vratu z loparčkom, iz kanala materničnega vratu pa s krtačko. Tako pridobljene celice, razmazane na stekelcu in ustrezno pobarvane, pod mikroskopom pregleda citolog.

Zakaj so redni brisi materničnega vratu pomembni?

Z njimi lahko pravočasno odkrijemo predrakave spremembe, s tem pa zmanjšamo nevarnost razvoja raka materničnega vratu. Bolezensko spremenjene celice so najzgodnejše znamenje predrakavih sprememb in tedaj ženska praviloma še ne občuti nobenih ginekoloških težav. Zato vas ob ugotovitvi bolezensko spremenjenih celic povabimo na ponovni pregled. Pomembno je, da se vabilu odzovete in s tem ne zamudite priložnosti za zgodnje odkritje bolezni.

Kolposkopija in biopsija

Kolposkop je optična naprava, s katero pod povečavo opazujemo maternični vrat, nožnico in zunanje spolovilo. S pomočjo kolposkopa poiščemo spremenjeno tkivo, ki ga po potrebi oščipnemo in pošljemo na histološko preiskavo ter s tem izboljšamo zanesljivost diagnoze.

HPV testiranje

Včasih citološki ali histološki izvid materničnega vratu nakazuje, da je smiselno opraviti še dodatno preiskavo, imenovano »triažni test HPV«.

S testom HPV je mogoče ugotoviti morebitno okužbo s posebnimi vrstami virusov, imenovanimi »hudo ogrožajoči humani papiloma virusi« (okrajšano »onkogeni HPV«). Ti virusi so ključni dejavnik pri nastanku predrakavih in rakavih sprememb materničnega vratu.

Pozitiven izvid testa HPV ne pomeni, da boste zagotovo zboleli za rakom materničnega vratu, saj pri večini žensk okužba sama po sebi izzveni v letu ali dveh. Če pa imate v celicah materničnega vratu ugotovljene začetne patološke spremembe, je izvid testa HPV v pomoč pri načrtovanju nadaljnjih ukrepov, ki naj bi preprečili nastanek raka materničnega vratu.


Kako vam lahko pomagamo?

Stranski učinki

Ker vbrizgavamo telesu lastne snovi, do zavrnitvenih reakcij, ki se lahko pojavijo kadar vbrizgavamo druge sintetične snovi, ne pride.
Stranski učinki, ki se po takšnem postopku lahko pojavijo so pordelost, oteklina, blaga občutljivost in izcedek. So blagi in navadno izzvenijo v nekaj dneh. Izjemno redko se po terapiji pojavijo znaki okužbe.
PRP ne smemo izvajati le v redkih primerih in sicer pri nosečnicah in doječih materah, akutnih okužbah, pacientih z avtoimunimi obolenji, boleznimi krvi in pacientih z rakom ter posameznikih, ki se zdravijo z imunosupresivi, glukokortikoidi ali antikoagulanti.

Čas okrevanja

Postopek je varen in učinkovit. K vsakodnevnim obveznostim se lahko vrnete takoj po tretmaju, z odnosi lahko pričnete tri dni po tretmaju.
© 2022 ZZZ-Štrumbelj
|
Kopiranje vsebine je prepovedano
|
Pogoji
crossmenuchevron-down